Ďakujeme, že hovoríte “ĎAKUJEM”

Ďakujeme, že hovoríte “ĎAKUJEM”

Misiou na Níle podporovaná nemocnica v Egypte sa za posledný rok poriadne rozrástla: ošetrených bolo oveľa viac pacientov. Ale tešíme sa aj z rastu, ktorý sa nedá merať číslami. 

Magdalene S., dlhodobý pracovný pobyt v Egypte | Doba čítania: cca. 3 minúty

 

V našej nemocnici sa začiatok roka spája s písaním mnohých správ a vyhodnocovaním štatistík. Pri jednej oslave bolo ocenených 12 členov ošetrovateľského personálu za mimoriadne výkony. Ošetrovateľka Aleya (meno zmenené), ktorá je u nás ešte len krátko, bola veľmi dojatá: „Pracovala som už na rôznych miestach, ale nikdy predtým som nepočula ĎAKUJEM!“

 

Rast v rôznych oblastiach

Ošetrovateľský personál toho urobil za minulý rok naozaj veľa, pretože sme ošetrili oveľa viac pacientov ako v predošlom roku. Všetky odbornosti dohromady vzrástli o zhruba 50 percent. Ale teším sa aj z rastu, ktorý sa nedá merať číslami. Napríklad keď pacienti vnímajú pozitívnu, láskyplnú atmosféru.

Jedna mladá žena prišla s ročným synom na sonografiu ciev. Bola s ním už vo viacerých nemocniciach a všade jej povedali, že má zrejme trombózu v nohe. Po starostlivom vyšetrení ju mohla naša lekárka ubezpečiť, že cievy sú v poriadku. Matke padol kameň zo srdca a z vďačnosti chcela lekárke vybozkávať nohy. Zdravotná sestra jej na to povedala: „Boh uzdravil tvojho syna, poďakujme Mu spoločne za to.“

 

Naše postele musia veľa vydržať

V zimných mesiacoch január a február máme menej pacientov ako inokedy. Tento čas využívame na renovačné práce. Po prvý raz od založenia nemocnice sme kúpili päť nových postelí. Väčšina postelí však stále pochádza zo Švajčiarska. Sú veľmi robustné a také aj musia byť, lebo často sedí na posteli celá široká rodina. Hlboko v egyptskej kultúre je zakorenené, že chorého človeka nesmú nechať samého.

 

 

Na detskej intenzívke je rušno

Na detskej jednotke intenzívnej starostlivosti je od polovice januára rušno. Mnohé páry sa zosobášili na Veľkú noc (po pôstnom období pravoslávnej cirkvi). O deväť mesiacov neskôr prichádzajú u nás na svet bábätká. Nedávno sme tu mali dva páry dvojčiat a k tomu viacero detí s ťažkým zápalom pľúc. Tím jednotky intenzívnej starostlivosti dobre spolupracuje a spoločne zvláda rušný pracovný čas. Zdravotné sestry niekedy prevezmú prácu ošetrovateľa vo svojom voľne – v žiadnom prípade to nie je samozrejmosť.

 

 

Núdza robí zlodeja

Obyvateľstvo vzdychá pod rýchlo rastúcou infláciou a stále častejšie sa stáva, že miznú veci. Naposledy sme sa čudovali nad veľkou mlákou pred našou budovou. Neskôr sme sa dozvedeli, že niekto chcel ukradnúť motor z vodnej pumpy. Takže zlodej jednoducho odrezal hadicu s vodou.

Často zažívame ťažké situácie, ale zároveň cítime, ako sme chránení a vedení. Srdečné ĎAUJEM patrí všetkým, ktorí podporujú našu prácu na modlitbách alebo aj finančne.